10 augusti 2012

Fem tips för att undvika våldtäktIntressant. Att vända på offerroller och inse att det inte är en kvinnas fel att hon blir våldtagen, utan faktiskt mannens. Det är just det här jag menar, vi pratar med våra döttrar och systrar om våldtäkt, men pratar vi med våra söner, bröder och killkompisar om det?

En tankeställare såhär på morgonkvisten. Ha en trevlig dag!

XoXo / Linn

7 kommentarer:

 1. Intressant.

  Det anmäls lite drygt 500 våldtäkter per månad i sverige. det är en sjuk summa.

  Jag ser inget fel med att prata med tjejerna om det också,eller som i sthlm då det finns ett gratisnummer dom kan ringa när dom går hem ensamma en sen kväll t.ex. men helt klart måste man komma åt den attityd som finns i vissa kretsar att det är "manligt" att visa "makt" som leder till våldtäkter och misshandel.

  Vem som blir offer för sånt verkar till synes helt slumpartat.

  Alla har rätt att inte behöva utsättas för brott, men av samma anledning som vi låser ytterdörren/cykeln/bilen så kan man även t.ex ringa larmnumret, ha en vän med sig. Vi killar kan göra det som står på bilden,vara ute och röra oss på gatorna för att rycka in, visa civilkurage (i västerås var det nyligen ett fall där en kille blev misshandlad på bussen av 5 pers för att sa ifrån när dom sa förnedrande saker till hans flickvän, men ingen gjorde någonting... och busschauffören bara fortsatte köra).

  Och även lägga märke till om man någon visar tecken på saker som kan tyda på att dom våldtar... jag vet inte riktigt vad det är tbh men ah..

  Bra bild iaf, posta den lite överallt så kan det väcka intressanta disskutioner.


  SvaraRadera
 2. Kloka tankar Daniel! Självklart ska man inte vara dumdristig i onödan men jag vägrar gå runt och vara rädd! Jag tycker det är viktigt att vända på problemet och lägga skulden på de som utför brott, inte på de som blir utsatta som det tyvärr ser ut mycket idag!

  / Linn

  SvaraRadera
 3. Riktigt kasst , tycker att du är en gnällig patetisk liten flicka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Klara! Tack för den oerhört välformulerade och kontruktiva kritiken! Så jag undrar, hur se du på våldtäkt? Vem tycker du bär skulden? Det tycker jag är betydligt intressantare att diskutera än dina personangrepp på mig.

   / Linn

   Radera
  2. Åh Klara, du verkar ju vara en helt fantastiskt underbar människa. PUSS PÅ DIG!

   Radera
 4. Bra inlägg!

  Håller med, egentligen är det ju ologiskt att man inte diskuterar och går på själva kärnan och orsaken till problemet utan bara pratar om effekterna så att säga. För att förebygga och förhindra våldshandlingar måste man ju nå fram till dom potentiella förövarna inte bara dom potentiella offren. Jag saknar verkligen den här vinkeln av ämnet.

  Det är sjukt att fortfarande på 2000-talet i sverige blir det offret som ses ner på av omgivningen och får skulden istället för förövaren. Förlåt Klara för en förhastad slutsats från min sida men det låter som att du är en av dom som inte tar problemet på allvar utan fortsätter bära vidare samhällets felvinklade bild av verkligheten som till följd får redan ...... offer att må ännu sämre då man efter att ha utsatts för en våldshandling får utstå oförstående och nedsättande behandling av folk i ens omgivning. Det är ju trotts allt slampans fel att hon blir våldtagen va? Hon bad ju om det?

  Vidare saknar jag också att man aldrig riktigt verkar peka på att våldtäkt är en våldshandling inte sex. Det är sjukt hur den egentligen otroligt stora definitionsskillnaden aldrig riktigt kommer fram i litteratur och debatter.

  Jag lästa faktiskt en artikel med samma tema för ett tag sen. bra läsning:

  http://hgrensman.blogspot.se/2012/06/sa-undviker-du-valdtakt-i-sommar.html?m=1

  Jättebra att sprida sånahär tankeställare. Dom är ett bra medel för att få världens Klaror att tänka till.
  Bra svar på henne btw. Man vill gärna ge ett bitskt svar på tal men det är ju alltid bättre med sakargument och att bjuda in till diskussion. Bra gjort! Kram

  SvaraRadera
 5. Tusen tack Elin! Kloka ord! Ska kolla in artikeln!

  Kram / Linn

  SvaraRadera