16 oktober 2012

Torka aldrig tårar utan handskar

Igår såg jag äntligen, hundra år efter alla andra, Torka aldrig tårar utan handskar. Så fruktansvärt vackert och bara fruktansvärt. Jag tycker att skådespelarna gör oerhört fina insatser och man bli verkligen berörd. Vi som inte ens var födda då tänker väl inte så mycket på hur det var då, men detta ger verkligen en bild av hur skrämmande och sorgligt det var. Dessa män var så unga och så vackra, och de bara tynade bort och dog, i början utan att man förstod varför. Skammen och skräcken var stor. Min mamma jobbade på avdelning 53 som nämns i Torka aldrig tårar, då på 80-talet. Hon har berättat att många inte skrev ut partnerns namn i dödsannonserna och att man tex. skrev "Tänk på cancerfonden." För många var homosexualitet skamligt och AIDS var ett tabubelagt ämne. Om någon mot förmodan skulle ha missat denna serie, SE DEN! Var bara beredd på att gråta en skvätt eller ett par liter.

Torka aldrig tårar utan handskar, del 1

Och ämnet ligger rätt i tiden. HIV har ökat under de senaste åren i Sverige. Fortfarande är smittan något vanligare bland män som har sex med män, men antalet anmälda fall har också ökat bland heterosexuella de senaste åren. Ungefär 6000 personer lever idag med HIV i Sverige. Ännu idag är HIV något som man inte gärna pratar om. Diskriminering och rädsla finns fortfarande, även om vi idag vet mycket mer och kan bromsa sjukdomen så att en HIV-positiv kan leva ett "normalt" liv.

Vi kan dra lärdom av historien. Oavsett vem du är, vem du har sex med, hur många du ligger med eller inte ligger med. Om du har en ny eller tillfällig partner, använd riktigt skydd. Detta är något som det tjatas om, men trots att alla vet det är det inte alltid man gör det, av olika anledningar. Man tar inte saken på allvar. Det finns en tendens att problematisera kondomanvändning, att det skulle vara jobbigt, att det tar bort känslan etc. Visst, delvis är det kanske så, men detta är på riktigt. Det gäller heller inte bara HIV. Man kan bli steril av klamydia, som också ökar främst bland unga. Och man kan på riktigt bli smittad av HIV, även om det är relativt ovanligt att det händer så är det långt ifrån omöjligt.

 Vi måste ta hand om oss och visa omtänksamhet mot våra partners. Så fruktansvärt jobbigt är det inte att använda en kondom/slicklapp och kunna känna sig trygg, att visa man tar sitt eget och andras välmående på allvar. Så många har dött alldeles för unga. Så många tvingas leva ett liv med oron över en sjukdom som alltid finns där, latent lurande. I Sverige är vi ändå relativt skyddade, men i världen dör folk varje dag av AIDS. Det absolut minsta vi kan göra är att inte vara ignoranta i onödan.

En intressant artikel jag hittade angående ämnet: Antalet hivsmittade ökar i Sverige.

Jag avslutar med att citera burleskdrottningen Dita von Teese: Safe is Sexy!

XoXo / Linn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar