5 februari 2013

Starka kvinnor och männen i deras liv

Så mycket runt oss är byggt på vår relation till män, och på deras villkor.

Vi vill vara starka, stolta, bråka för vår sak. Men det är svårt. Inte ens superfeministen Linda Skugge orkade till sist ta fighten. Hon gav upp och slutade kalla sig själv feminist. Det är så mycket lättare att nicka och hålla med, för det är fortfarande så ofta männen som styr. Trots att vi inte medvetet vill det så jagar vi bekräftelse. Först från våra pappor, sedan från de pojkar och så småningom män som finns runt oss när vi märker att vi blivit sexuella varelser och har en särskild dragningskraft. Någonstans i oss finns behovet av att behaga, för vi vill bli omtyckta. Och man kommer på sig själv med att nicka och le och kasta med håret för att få mäns uppmärksamhet.

Jag vet nästan ingen tjej som aldrig blivit utsatt för någon form av kränkning på grund av att hon är kvinna. Alla har vi någon gång blivit tafsade på, blivit kallade hora, blivit nedvärderade när vi velat uttrycka våra åsikter. Flera i min omgivning har blivit än värre behandlade. Våldtagna, sexuellt utnyttjade.

Vi har komplicerade relationer till män. Vi vill att de ska älska oss, respektera oss. Det borde vara självklart att vi ska kunna vara oss själva och inte behöva bli kränkta eller vara rädda. Vi borde inte behöva anpassa oss och försöka behaga för att bli omtyckta. Vi borde få ha starka, arga åsikter och kallas oss feminister utan att få höra att vi bara inte fått tillräckligt med kuk i våra dar. Men det är inte så lätt. Vi vill ju så gärna bli älskade och uppskattade av män. Vi vill ju ses som sexuella varelser, men inte som sexobjekt. Vi vill ses som sensuella varelser, men inte enbart bli bedömda efter hur vi ser ut utan för vad vi har i skallen och hjärtat. Vi vill ses som kloka varelser och inte som dumma brudar, men ibland är det lättare att vara tyst, nicka och le. Vi vill ju så gärna bli omtyckta.

Vi vill hitta mannen i vårt liv. Då är frågan, är äktenskap ens något att sträva efter idag? 50% går ju ändå åt skogen förr eller senare. Men vad är en flicka utan en man i sitt liv? Även i t.ex. Sex & the City som ska visa såna lyckliga starka singelbrudar handlar allt likförbannat om att de vill gifta sig och om männen i deras liv.

Trots allt är vi ju beroende av män. Trots att vi alla blivit illa behandlade av dem kan och vill vi inte vara utan dem i våra liv. Som våra fäder, kärlekspartners och vänner. Det gäller bara att vaska fram guldkornen och hålla sig till de män som är bra för en, som får en att må bättre. Som inte trycker ner eller nedvärderar, aldrig skulle hota eller håna. Som skulle älska oss som vi är och inte känna sig hotade av att vi uttrycker våra åsikter. Det är inte alltid det lättaste. Te.x så mördas minst 17 kvinnor varje år i Sverige av män de har älskat eller älskar.

Trots våra komplicerade relationer till män så måste vi fortsätta tro på kärlek. Vi måste tro på att någon man kan älska oss just som vi är (om man nu inte är lesbisk förstås, då slipper man ju det problemet åtminstone. Men manliga relationer kommer man sällan undan ändå). Vad ska vi annars göra? Bli lesbiska eller asexuella hela bunten och använda oss av spermadonatorer, såsom Valerie Solanas (författaren till SCUM-manifestet) föreslog redan på 60-talet?

Eller så kan man följa mitt recept för minimerad risk att råka hamna i en fast relation med en man - håll dig till olyckliga förälskelser. Dem vet man vart man har!

XoXo / Linn

1 kommentar:

  1. Vi män är beroende av er kvinnor också.. Vore de inte för er så skulle vi inte gå runt och fixa frillan, eller dra på oss dom där skitsnygga byxorna som vi tror att vi är så jävla snygga i och den där skjortan som vi tror/hoppas framhäver vår awesomeness. Vi anstränger oss mer än du anar för er uppmärksamhet för att utan er, är vi ingenting. Utan er är vi ett par "pojkar" som luktar snopp och inte rakar sig, och som antagligen aldrig byter sina äckliga svettiga, nerfläckade kläder, som förövrigt också luktar snopp hahah. Jag(Mannen) behöver dig(Kvinnan) lika mycket som "du" behöver "mig" Om inte mer.. För när det väl kommer till kritan så blir vi män, på grund av er kvinnor. Puss på dig tjejjen! =)

    SvaraRadera