9 juni 2013

Om ordens makt

Bitches, hoes, slampa... Inte tusan tar jag illa upp om nån av mina vänner skulle kalla mig något av dessa ord, i all vänskaplig skämtsamhet. "Låg du med honom? Haha, din lilla slampa!" "Mina bitches" "Hoes before bros"och så vidare. Dessa grejer har vi vid olika tillfällen kallat varandra bland mina vänner och vi alla vet att det är med allra största kärlek menat. Men om vi tänker två steg längre, vad säger dessa ord till de tonårsgrabbar som precis går förbi och hör oss? Vad säger det underförstått åt oss själva? Ord som bitches, hoes, slampa, kanske till och med hora, neutraliseras och blir okej att använda. Tills den dag då de används i helt fel sammahang och i helt fel mun. Jag tror att det ibland är viktigt att komma ihåg att ord besitter en stor makt.

Ta till exempel ordet "Feminist". Det används fortfarande som skällsord " Haha, är du en såndär feminist eller?" " Ja" "Öh vadå, hatar du män eller?" Nej. Jag är feminist och jag älskar män, och som en vän sa igår "Jag är feminist och jag älskar fan snoppar".

Som Caitlin Moran skrev i "Konsten att vara kvinna" (LÄS DEN!): "a) Har du slida? b) Vill du bestämma över den själv?" Ja? Grattis, du är feminist!

Och om du är man blir då följaktigen frågan; Känner du en person med slida? Tycker du att hon ska få bestämma över den själv, och dessutom ha samma rättigheter som dig, typ som lika lön för lika arbete? Ja? Grattis, du är feminist!

Det är inte svårare än så. Låt oss reclaima ordet feminist. Säg det högt "Jag är feminist." Skriv det. "Jag är feminist". Inte så farligt va? Det är åtta bokstäver, dom är inte farliga, men däremot väldigt viktiga att använda.

Och jag lovar härmed att så ofta jag får möjlighet använda ordet feminist och undvika att använda ord som från början är skapade för att vara nedlåtande ord om kvinnor. Varför inte istället kalla sina vänner för det dom faktiskt är? Om det så må vara honeys, darlings, älsklingar, coolingar etc. Och istället för slampa fungerar ordet "maneater" ganska bra tycker jag. Det låter betydligt mycket mer som att man knullar runt på sina villkor och inte enligt männens (Och ja, SJÄLVKLART ska sex vara i samförstånd mellan två personer och inte enligt den ena partens villkor men det utgår jag från att jag inte ens behöver nämna egentligen). Eller varför inte hitta på sina egna ord? Typ som... Lakanstumlare? Sexloppa? Min vän Elina bidrar glatt med ordet fortplantningsentusiast. Äh vafan, du kan säkert hitta på tio betydligt bättre ord själv. Lek med orden och använd deras makt till positiva saker!

XoXo / Linn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar