30 september 2013

Vem har rätt att kalla sig feminist?

Jag hamnade häromkvällen på en efterfest av det trevligare slaget. Vi drack fantastiska cocktails och diskuterade allt från musik till feminism och burlesk. En vän erkände att han inte vågar kalla sig feminist för att han inte vet om han är "tillräckligt mycket feminist". Vem har rätt att kalla sig feminist? Tillhör ordet radikalfeminster, de som har studerat genusvetenskap eller politiskt aktiva i FI? Nej, jag tycker inte det.

Några exempel från Urban Dictionary; 

1Feminist
someone who believes the radical notion that women are people.
if you believe that women and men should have equal rights, you are a feminist. there's nothing "extreme" about it.
2Feminist
A feminist is a person who believes that men and women are equal (though not necessarily the same), and should be entitled to equal rights, equal treatment, and equal opportunity.
The attainment of women's rights to vote, own property, and become leaders in business and politics are feminist victories.
5Feminist
Anyone who can read between the lines of misogyny. And then, with grace and intelligence, acts appropriately to fight against it.


SAOL säger;
Feminism - rörelse för kvinnors jämställdhet med män.


Från Wikipedia;
"Feminism Är den klassiska politiska rörelsen för kvinnors fulla ekonomiska, sociala och politiska likställighet med mannen.
Olika inriktningar har olika syn på vad problemen är, vad de beror på och hur det bäst bör lösas. Det som kan ses som gemensamt för många av dessa är att de anser:
  1. att kvinnor generellt sett är underordnade män.
  2. att detta förhållande ska förändras.
(Definition från Lena Gemzöe - Feminism, 2002)"
"Feminism är en samling rörelser som syftar till att definiera, upprätta, och försvara kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter. Vissa av rörelsens rötter kan spåras till 1700-talet och har sedan dess funnits i en rad olika gestalter. Fram till början av 1900-talet användes begreppen kvinnorörelsen eller kvinnorättsrörelsen. Ordet feminist var ursprungligen ett nedsättande uttryck för att beskriva kvinnor som inte anpassade sitt beteende till rådande könsnormer. Ordet användes även om kvinnliga egenskaper hos män. Benämningen togs dock över av kvinnorörelsen vid den internationella kvinnokonferensen i Paris1892. Från ursprunget i upplysningstidens frihetstankar och den franska revolutionen har feminismen vuxit till att idag bli en betydande politisk kraft."

"Trots de olika utgångspunkterna i feminismens grenar så har alla samma mål, jämställdhet på alla plan. Det innefattar såväl ekonomisk, social, politisk och akademisk jämställdhet. Alla tror att samhället kommer att bli bättre utan kvinnans underordnade ställning. Oavsett inriktning tror man att samhället kommer att gå mycket lättare genom att samspelet mellan olika individer på olika sätt förändras."

Feminism på svenska Wikipedia.

Jag har tidigare citerat Caitlin Moran i Om ordens makt. Moran skrev den finurliga "Konsten att vara kvinna".  

" "a) Har du slida? b) Vill du bestämma över den själv?" Ja? Grattis, du är feminist! 


Och om du är man blir då följaktigen frågan; Känner du en person med slida? Tycker du att hon ska få bestämma över den själv, och dessutom ha samma rättigheter som dig, typ som lika lön för lika arbete? Ja? Grattis, du är feminist!"

Kanske behöver det inte vara krångligare än så? 

Jag anser inte att man behöver vara radikal, extrem, politiskt aktiv, högljutt proklamerande eller akademiskt insatt för att få kalla sig feminist. Dessa feminister gör fantastiskt mycket för feminismen, men även det lilla är feminism. Att säga ifrån om någon kallar en tjej för nedsättande saker baserat på hennes kön, att orka diskutera emot den chauvinistiska kollegan, att ta med feminism i beräkningen när man beger sig för att rösta etc.

En liten checklista;

1. Jag tycker att män och kvinnor är lika mycket värda och jämlika och att detta ska synas i samhället, ex. gällande löner, maktfördelning och möjligheter.

2. Jag tycker att könsstereotyper har en negativ påverkan på samhället och vill se dessa luckras upp och helst försvinna. Vissa egenskaper, förmågor, stilmässiga val etc. är inte förbehållet det ena könet.

3. Jag är beredd att stå för och försvara mina åsikter om någon uttalar sig negativt om feminism, kvinnors förmåga, kvinnors sexualitet etc.

Feminism handlar egentligen mest om sunt förnuft tycker jag. Och att orka bry sig om att det som borde vara självklart inte ännu är det. 

Vem har rätt att kalla sig feminist? Alla som har feministiska åsikter. Feminism är inte en kvinnokamp, det är något som berör oss alla.

Mothugg, medhåll, diskussion och ytterligare åsikter välkomnas varmt! 

XoXo / Linn


1 kommentar:

  1. Bra skrivet Linn! :) Håller med. Har många gånger haft just den diskussionen med människor jag känner. - Vem är feminist? ofta är folk rädda för att kalla sig det pga hur en del så kallade feminister beter sig. Det vill säga att det finns kvinnor som faktiskt ger feminismen och sin egen debatt ett dåligt rykte (och därmed i mina ögon inte är feminister utan kanske bara bittra manshatare). Det är en intressant diskussion att föra minsann!

    SvaraRadera