4 oktober 2013

Lite kort om porr och tonåringar

Jamie is 13 and hasn't even kissed a girl. But he's now on the Sex Offender Register after online porn warped his mind

Detta var väldigt intressant läsning. Jag har inte reflekterat så mycket över detta då jag själv inte direkt är någon storkonsument av porr. Men det är klart att det är sjukt lätt att hitta på nätet. Därmed är det naturligtvis också lätt att det exponeras för unga.

Det säger lite sig självt vad det gör med en ung människa att bruka grov porr innan man ens varit i närheten av en sexuell upplevelse själv. Klart att man riskerar att få en skev bild både av kvinnor och av sex om man som ung kille bara ser plastikopererade fejkstönande brudar som har analsex. Sex kan vara hårt och vilt- också. Men hur många blev av med oskulden på ett sånt sätt? Ingen hoppas jag. Jag hoppas att det var fint och försiktigt och inte gjorde för ont. Det allra mest grundläggande inom sex, oavsett vem man har det med, hur, när och var - är ömsesidig respekt. Den syns väldigt sällan i porrens värld. Istället syns konstlade och ofta kvinnoförnedrande bilder.

Kort sagt så tror jag verkligen inte att det är sunt att få sin enda sexualundervisning från porr när man är  ung. Sen fattar jag att det är spännande och jag tror inte att om man som nyfiken femtonåring ser på porr nångång kommer att bli skadad av det. Men det som beskrivs i denna artikel är långtifrån ett oskyldigt sexuellt uppvaknande. Det är ett missbruk som jag mycket väl kan tänka mig är vanligare än man tror, i alla åldrar, och extra problematiskt blir det förstås när man är ung och i utveckling både fysiskt och psykiskt, och inte alls vet hur sex "ska vara".

Återigen, hur pratar vi med ungdomar om sex, egentligen?

XoXo / Linn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar