14 april 2014

Måste det vara så svårt med feminism? Mina bästa feministiska och underhållande boktips.

Påskhelgen närmar sig och många är lediga. Perfekt läge att koppla av med en eller annan bok med andra ord. Mina bästa feministiska boktips kommer här!

Jag har några husgudinnor. Den f.d. kriminalreportern Katarina Wennstam har jag nämnt tidigare, mer än en gång, men det finns en anledning till det. Jag har läst allt hon har skrivit, både hennes skönlitteratur och reportageböckerna Flickan och skulden och En riktig våldtäktsman. Hon är så oerhört fantastisk, med ett patos som genomsyrar allt hon skriver och även i hennes skönlitteratur finns samhällskritiken påtagligt närvarande. Vill du inte ge dig på den tunga faktabaserade litteraturen så läs t.ex. Smuts och Alfahannen som båda tar upp sexuellt våld invirat i spännande historier.

Konsten att vara Kvinna av Caitlin Moran är ett måste för ALLA. Hon är väldigt rolig och oerhört lätt att ta till sig. Hon beskriver feminismen precis så som jag tycker att den ska ses, som något som angår alla, som något som inte behöver vara svårt och exkluderande utan som en självklarhet. Det är med stor igenkänning och många tillfällen av "Ja! precis sådär är det ju!"jag läser hennes varma feministiska manifest där hon skriver om bl.a. sex, abort, barn, sexism, shopping, kärlek, kroppsbehåring... Och när hon beskriver sin syn på burlesk blir jag alldeles lycklig. Konsten att vara kvinna är mycket underhållande och viktig på samma gång!
Min kandiderande nya gudinna är Katrine Kielos. Jag har alltid tyckt mycket om hennes krönikor och tyckt att hon verkar vara en mycket vettig människa. Idag hittade jag hennes bok Våldtäkt och Romantik på bokrean på Akademibokhandeln för fem (!) kronor. Den är strax över hundra sidor lång, jag har läst ungefär trettio och är redan övertygad om att även denna bok är ett måste för alla. Hon skriver så klokt om feminism och så kännbart om våldtäkt, och om just det faktum att våldtäkt inte alls handlar om sex utan är det yttersta uttrycket för patriarkalt förtryck och mäns våld mot kvinnor.

Ha en fin påsk!

XoXo / Linn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar