16 juni 2015

Det här med sex i ett patriarkat

Jag har hört sägas att "det inte är nice om en tjej ligger som en död fisk". Nej, tror fan det.  OM en tjej du ligger med på fullaste allvar ligger "som en död fisk" kan du ge dig själva fan på att du gör något fel. Då är det läge att chilla och fråga hur läget är, läsa av signaler och troligen inte läge att fortsätta ha sex i denna situation. Om tjejen inte aktivt visar att hon njuter eller ens trivs i situationen så är det din förbannande skyldighet.

För det sitter fortfarande så djupt i många tjejer. Även i oss feministiska, medvetna kvinnor. Vi har uppfostrats in i en kultur som gör oss till sexuella objekt och sätter Mannens njutning högst. Sex är vanligtvis över när killen kommer. Har vi tagit initiativ till eller jakande besvarat initiativ till sex förväntas vi fortsätta tills killen kommer. Även om vi blir trötta och tappar lusten mitt i. Även om vi känner att vi börjar bli ömma. Även om vi inte blivit tillräckligt våta från början utan samlag har inletts för hastigt. Ingen tvingar oss till det men vi känner på något vis att så ska det vara. Det tog mig till några år över tjugo att inse att det är fel att det ska vara så. Att minsta tveksamhet betyder att jag bör säga nej, oavsett om jag är mitt i en sexuell situation, inte fortsätta för att det är enklast så eller för att "ställa upp".

Jag har exempel på situationer från mina egna upplevda och bekantas återberättade erfarenheter.

En går ner på en kille som förspel, han kommer strax efter hux flux utan minsta "förvarning" och vänder sig sedan om och SOMNAR.

En full och trött kille lyckas inte riktigt få upp den och visar inget intresse för att på annat sätt stimulera tjejen men TJATAR ändå om att bli avsugen.

En kille börjar tokstöna och utrycka sig som att han vore med i en b-porrfilm och tar ingen som helst notis om att detta inte riktigt går hem hos tjejen klockan tio på morgonen efter en sen kväll ute utan FORTSÄTTER ha sex med henne trots noll gensvar.

Killen som tjatatade i TRE timmar tills ett nej till sist blev ett "okej".

Killar som tjatat om att slippa använda kondom och smittat tjejer med herpes.

Och så killar som klagar över "DÖD FISK-situationer". Att hon bara låg där, att hon vara dålig i sängen.

Det här är bara några exempel på sexuella situationer som inte visat på hänsyn, ömsesidig respekt eller trygghet. Här har tjejer använts som sexuella OBJEKT och kanske inte förrän i efterhand insett hur illa de blivit behandlade. Vi är liksom vana vid att one night stands kan gå lite hur som helst, oftast blir de inte speciellt tillfredställande men man lever på hoppet. Vi blir faktiskt ofta förvånade när vi haft ett BRA ONS som verkligen ansträngt sig för att läsa av oss och få oss att njuta lika mycket.

Fortfarande tror många unga killar att Våldtäktsmannen är en psykiskt störd, läskig och ovanlig människa. När vi lever i ett samhälle  som uppmuntrar killar att ta för sig sexuellt och kvinnor att inte göra det. När alla kvinnor jag känner någon gång varit med om någon slags sexuellt kränkande situation. Gränsfallsex och gråzoner där det varit mer OKEJ DÅ än JA.

Män behöver fundera över sina egna sexuella beteenden. Även om du inte menar något illa kan du mycket väl kliva över en kvinnas sexuella integritet genom att hamna i en situation där hon inte säger JA utan OKEJ DÅ. Vid minsta tveksamhet - fråga. Samtyckeslagstiftning är inget vi hittat på för att det är kul utan för att det är en reell nödvändighet.

/ Linn

1 kommentar:

  1. Bra sagt Linn! och nä, jag tycker inte det var för självutlämnande, kunde inte sagt det bättre själv. Det här är så viktigt och så vanligt tyvärr. Och tyvärr har de flesta (om inte alla jag känner?) varit med om flera av dessa fall. Det här med "okej då" känns så jobbigt, både när man sagt det och att man faktiskt säger det. Att stå på sig och faktiskt säga "kan vi inte bara mysa istället för att gå hela vägen" är lättare sagt än gjort.

    SvaraRadera